Världens länder överens om nollmål för plast i haven

Ännu finns inget internationellt förbud mot nedskräpning i haven, men på FN:s klimatmöte i Nairobi har världens miljöministrar skrivit under en resolution om nolltolerans mot plast i våra vatten.

– Förut har vi inte haft ett så konkret mål att jobba mot, säger Lisa Emelia Svensson, chef för FN:s havsprogram.

I veckan träffas ett hundratal av världens miljöministrar i Kenyas huvudstad Nairobi för FN:s miljöprograms tredje klimatmöte. De ska besluta om åtgärder för att minska föroreningar i luft, hav och mark.

Ett 20-tal resolutioner behandlas. En av de som nu skrivits under är en norsk resolution om nolltolerans mot plast och nedskräpning i haven.

Tidigare har FN haft som målsättning att kraftigt reducera nedskräpningen i vattnet till 2025. Nu är det långsiktiga målet noll plast och nedskräpning i haven.

– Det är en förhållandevis stark resolution på det sättet att alla länder kommer att jobba mot ett mål. Förut har man bara haft riktlinjen att adressera nedskräpning och göra en bedömning av situationen, säger Lisa Emelia Svensson till DN.

Mängden plast i haven ökar. Globalt släpps det ut runt åtta miljoner ton plast i vattnet varje år.

– Det finns mer mikroplaster i haven än stjärnor på himlen. Om det fortsätter såhär kommer vi att ha mer plast än fisk i haven år 2050, säger Lisa Emelia Svensson.

Plast bryts ned långsamt och kan finnas kvar i naturen i flera hundra år.

Läs mer här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *